Kategorier
Tips og triks

3 tips om mat og vin

Riktig vin til riktig mat er en fantastisk opplevelse – men å vite hva slags vin som fungerer med hva slags mat er vanskelig. Her er tre gode tips for å velge riktig vin til maten!

1. Rødvin
Rødvin smaker fantastisk til tyngre, sødmefylte matretter – og kanskje spesielt til kjøtt. Det finnes utrolig mye forskjellig kjøtt, men det er noen kjøreregler som gjelder for det aller meste. Sødmefull mat demper sødmen og fruktigheten i vinen, derfor må vinen du drikker ha minst like mye sødme som maten – ellers vil vinen smake stram og syrlig. Vinen bør også ha god friskhet / syre, slik at helhetsinntrykket ikke blir for tungt – og at opplevelsen blir komplett. Friskheten er spesielt viktig dersom retten er ekstra fet – som ved f.eks. ved tilsettelse av tykke sauser. 

Uansett – vinen bør ikke overdøve maten, eller omvendt. En kraftig, tanninrik rødvin vil ikke funke til en mager kyllingrett. Sødmefylt mat hører sammen med sødmefull vin, og mild og rund mat hører sammen til mild og rund vin – dette gjelder ikke kun rødvin, men alle slags typer vin!

2. Hvitvin
Rødvin til kjøtt, og hvitvin til sjø er en vanlig regel. Sjømat og hvitvin er en kombinasjon som sjeldent slår feil – men det skal nevnes at de er få råvarer som overlister hvitvin, derfor kan god hvitvin gjerne drikkes til god mat – nærmest uansett. Hvitvin kan også passe perfekt sammen med Italiensk mat som pizza eller pasta, men da bør fruktigheten på vinen stå i fokus da det harmonerer godt med smakene. 

Men, en halvtørr, frisk hvitvin til sjømat er å anbefale – dette vil fremheve den sødmefulle smaken og harmonere med hintet av salt og mineraler som finnes i sjømat.

3. Musserende vin
Bobler forbindes ofte i takt med fest og moro – men musserende vin kan også være svært godt i forbindelse med mat. Musserende vin – og spesielt Chablis og Champagne er ypperlig til skalldyr. Musserende vin vil gjerne passe perfekt sammen med skalldyr på grunn av vinens naturlige sødme og syrlighet. Musserende vin passer også utmerket til småmat, også kalt tapas – gjerne ved en Cava eller Crémant med høy friskhet, fordi dette er vintyper som vil takle mange forskjellige smaker. 

Det skal sies at musserende vin funker til de aller fleste matretter fordi det er en vintype som takler mye smak – men i likhet med rød- og hvitvin må sødmen i vinen tilpasses sødmen i maten.

Håper dette hjelper deg til å velge riktig vin til maten neste gang!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *