Kategorier
Cheat Day

Lefserull

Perfekt som helgesnack eller til tapasbordet!

Processed with VSCO with g6 preset

Ingredienser:

  • 6 Tortillalefser
  • Ruccula
  • 200 gram kremost av ditt ønske
  • 300 gram skivet spekeskinke
    – Eller 300 gram røykelaks hvis det heller foretrekkes
  • Litt salt og pepper

Smør kremost utover den ene siden av lefsene og krydre med litt salt og pepper. Legg så en håndfull ruculla-salat og topp med spekeskinke. Rull lefsen stramt sammen, og kutt opp i like store stykker.

Lager du lefserullene dagen før, så kan du vente med å kutte dem opp til rett før de skal serveres! Lefsene kan dekkes med plastfolie og ligge i kjøleskapet, husk og ta de ut en time før servering slik at de blir smaksfulle og myke til servering.

Bon appétit, og god helg!

Kategorier
Tips og triks

3 krydder som funker til alt!

Utvalget av krydder i butikkhyllene har blitt ekstremt stort – derfor er det lurt å vite om noen krydder som fungerer til nærmest alt. Her er tre tips!

1. Timian
Timian er en urte som har kraftig og aromatisk smak. Timian kan kjøpes som ferske urter, men er også tilgjengelig som krydder – og det kan brukes til så og si alt. Urten kan minne litt om det mer kjente krydderet Oregano, men fungerer mye bedre i et bredere spekter. Timian fungerer ypperlig til alt fra Pizza og pasta, til kjøtt og fisk.

2. Chilikrydder
For alle som er glad i litt ekstra «spice» vil det være essensielt med et godt chilikrydder i krydderhyllen! Chilikrydder fungerer til så og si all type mat – og hjelper med å piffe opp matretter. Det legger også til en ekstra dimensjon til matretter med mye smak!

3. Karri
Karriblanding er et smaksrikt krydder som ble laget for at man på rask og enkel måte kunne lage mat med indisk preg. Krydderet er perfekt til all slags type kjøtt, og gjør seg også svært godt til et bredt utvalg sauser og tilbehør. Karri er en sammensetting av flere kjente kryddere, og i tillegg til å kunne skilte med fantastisk smak inneholder krydderet også blant annet A-, C-, B- og E-vitaminer, kalsium, jern, fosfor, magnesium og kopper!

Kategorier
Green Day

Vegansk og nydelig gul currygryte

Tusen takk til @veglifecharlie for denne nydelige oppskriften.

Her er en oppskrift til ca. 2 personer

Du trenger:
1 rødløk
1/2 chili
3 fedd hvitløk
1 god og stor bit ingefær (2-3 ss)
2 gulrøtter
1/2 blomkål
1/2 brokkoli
1/2 gul paprika
2 stilker grønnkål
300 ml kokosmelk
brun ris (@anglamark_norge) er anbefalt av @veglifecharlie

Slik gjør du:

Start med å koke brun ris, da dette tar litt tid! Hakk deretter rødløk, chili, hvitløk og ingefær grovt og kjør i en foodprosessor med 1/2 dl vann for å lage en «paste». Stek pasten i en gryte med 1 ss olje + 1 ts gurkemeie og 1 ss karripulver. Stek litt sammen med krydderet og tilsett 5 dl vann. Av grønnsaker bruker du 2 gulrøtter, 1/2 blomkål, 1/2 brokkoli, 1/2 gul paprika og 2 stilker grønnkål. Ha først gulrøttene i gryta noen min før du slenger oppi resten + 1 boks kokosmelk (250-300 ml) Topp med det du vil – men prøv ut hakket vårløk, koriander, mynte, limesaft og chiliflakes!!

Utrolig godt, masse gode smaker og en skikkelig boost til immunforsvaret med all næringen som hører til!

Igjen, takk til @veglifecharlie for denne oppskriften – følg henne gjerne på Instagram for nydelig veganske retter!

Kategorier
Cheat Day

Saftige kanelknuter

Disse saftige kanelknutene er skjelden en dårlig idé, og melisglasuren er prikken over i’en!

Ingredienser bolledeigen:

900g hvetemel

125g sukker

1pk fersk gjær (søt)

1ts kardemomme

1/2ts salt

1 egg

5dl melk (cirka 20 grader)

150g romtemperert smør

Ingredienser kanelsmør og melisglasur:

150g mykt eller smeltet smør

150g sukker

4ss kanel

Melis

Vann

1ss sitronsaft

Slik gjør du:

  1. Ha alle ingrediensene til bolledeigen, med unntak av smøret, i en kjøkkenmaskin til alt er godt blandet. Tilsett smør i terninger og elt i 10 minutter på middels hastighet, til du har en smidig deig som slipper kantene i bakebollen.
  2. Dekk bakebollen med lokk eller plast og sett til forheving til den har hevet til omtrent dobbel størrelse, etter 1-2 timer.

3. Lag deretter kanelsmøret ved å røre alle ingrediensene til du har en jevn krem, smak deg frem med kanel.

4. Ha den forhevede deigen på melet underlaget og kjevle den ut til et rektangel. Fordel kanelsmøret utover deigen og brett den ene langsiden mot den andre.

Se denne filmen for hvordan du skal lage knuter: https://www.youtube.com/watch?v=ZdP5RyC5R50&t=217s

5. Legg knutene på et bakebrett og la dem etterheve under et klede til omtrent dobbel størrelse, cirka 45 minutter. Forvarm stekeovnen til 225 grader (over – og undervarme).

6. Pensle knutene med et sammenvispet egg og stek de på midterste rille i 12-14 minutter. La kanerlknutene stå på stekebrettet et par minutter og løft dem deretter over på en rist for videre avkjøling når de er ferdig.

7. Rør sammen melis og vann med en skvett sitronsaft til en tykk glasur og drypp det over den avkjølte baksen!

Goood helg!

Kategorier
Tips og triks

3 tips om mat og øl

Når man tenker på mat og drikke som kombinasjon er det fort gjort å tenke på vin – men øl kan også være nydelig sammen med mat. Her er tre tips du bør tenke på når du velger øl til maten!

  1. Drikk øl med høy friskhet!

Øl med høy friskhet – altså lys øl – fungerer ofte veldig godt med mat. Fett og salt i maten demper nemlig friskheten, og er ølet for mørkt vil det da fremstå som tamt og livløst på grunn av manglende friskhet. Friskheten i øl hjelper også med å lette- eller friske opp et tungt måltid!

2. Sødme!

Akkurat som med vin, må øllets sødme matches med matens sødme – dette er alfa omega. Konsumeres det mat med mye sødme vil munnen tilpasses sødmenivået – om du da drikker en øl med lite sødme vil inntrykket av øllen være bitter og ubalansert. Lettere sagt… balanser sødmen!

3. Bittert øl!

Er du glad i bitter øl? F.eks. Pale Ale eller IPA. Da bør du prøve å kombinere det med sterkere matretter. Bitterheten gir nemlig følelsen av å få renset opp ganen etter tung eller sterk mat. I tillegg vil den sterke maten dekke litt for bitterheten i ølet, slik at kombinasjonen balanserer.

Kategorier
Green Day

Sommerruller med peanøttsaus

Super digg middag, som også er sunn!

Oppskriften er til 4 personer.

Ingredienser:

Rispapir

1 agurk (kutt i strimler)

4 gulrøtter (kutt i strimler)

2 mango (kutt i strimler)

2 avokadoer (kutt i strimler)

1 vårløk

Sesamfrø til pynt

Til peanuttsaus:

1/2 boks peanuttsmør

1 liten ingefær

6 spiseskjeer soyasaus

4 spiseskjeer med Sriracha

Kategorier
Tips og triks

3 tips om mat og vin

Riktig vin til riktig mat er en fantastisk opplevelse – men å vite hva slags vin som fungerer med hva slags mat er vanskelig. Her er tre gode tips for å velge riktig vin til maten!

1. Rødvin
Rødvin smaker fantastisk til tyngre, sødmefylte matretter – og kanskje spesielt til kjøtt. Det finnes utrolig mye forskjellig kjøtt, men det er noen kjøreregler som gjelder for det aller meste. Sødmefull mat demper sødmen og fruktigheten i vinen, derfor må vinen du drikker ha minst like mye sødme som maten – ellers vil vinen smake stram og syrlig. Vinen bør også ha god friskhet / syre, slik at helhetsinntrykket ikke blir for tungt – og at opplevelsen blir komplett. Friskheten er spesielt viktig dersom retten er ekstra fet – som ved f.eks. ved tilsettelse av tykke sauser. 

Uansett – vinen bør ikke overdøve maten, eller omvendt. En kraftig, tanninrik rødvin vil ikke funke til en mager kyllingrett. Sødmefylt mat hører sammen med sødmefull vin, og mild og rund mat hører sammen til mild og rund vin – dette gjelder ikke kun rødvin, men alle slags typer vin!

2. Hvitvin
Rødvin til kjøtt, og hvitvin til sjø er en vanlig regel. Sjømat og hvitvin er en kombinasjon som sjeldent slår feil – men det skal nevnes at de er få råvarer som overlister hvitvin, derfor kan god hvitvin gjerne drikkes til god mat – nærmest uansett. Hvitvin kan også passe perfekt sammen med Italiensk mat som pizza eller pasta, men da bør fruktigheten på vinen stå i fokus da det harmonerer godt med smakene. 

Men, en halvtørr, frisk hvitvin til sjømat er å anbefale – dette vil fremheve den sødmefulle smaken og harmonere med hintet av salt og mineraler som finnes i sjømat.

3. Musserende vin
Bobler forbindes ofte i takt med fest og moro – men musserende vin kan også være svært godt i forbindelse med mat. Musserende vin – og spesielt Chablis og Champagne er ypperlig til skalldyr. Musserende vin vil gjerne passe perfekt sammen med skalldyr på grunn av vinens naturlige sødme og syrlighet. Musserende vin passer også utmerket til småmat, også kalt tapas – gjerne ved en Cava eller Crémant med høy friskhet, fordi dette er vintyper som vil takle mange forskjellige smaker. 

Det skal sies at musserende vin funker til de aller fleste matretter fordi det er en vintype som takler mye smak – men i likhet med rød- og hvitvin må sødmen i vinen tilpasses sødmen i maten.

Håper dette hjelper deg til å velge riktig vin til maten neste gang!

Kategorier
Green Day

Mango og spinat smoothie

Vil du prøve en super sunn og digg smoothie som kan minnes om milkshake?

Ingredienser:

1 pose frossen mango

1/2 pakke naturell yogurt

1 scoup chocolate protein powder (bodylab whey 100) – kan kjøpes på rema 1000

2 håndfull med fersk spinat

1 banan

Topp med chia frø – og 1/2 banan!

Kategorier
Cheat Day

Nutella-cookies

Start helgen med noen skikkelig gode sprø Nutella cookies med myk kjerne. God helg!

Processed with VSCO with dog3 preset

Ingredienser:

2/3 av et Nutella-glass (350g)

2,5 dl siktet hvetemel

1,25 dl sukker

2 små egg 

2 ss vann

Slik gjør du:

  1. Ha alle ingrediensene i en bolle sammen med romtemperert Nutella. Bruk en eletrisk håndmikser og miks til en jevn deig.
  2. Ved hjelp av to spiseskjeer fordel deigen på en stekeplate dekket med bakepapir. Kakene bør være spiseskjestore, med god avstand fra hverandre da de flyter utover under steking. 
  3. Kakene stekes midt i ovnen på 175° i 10 minutter på over- og undervarme. Kakene virker kanskje ustekte når de tas ut, men blir fastere i konsistensen med myk kjerne ved avkjøling.
  4. Avkjøl gjerne på rist etter noen minutters hvile på stekeplaten. 

Kategorier
Green Day

Juicy avokadotoast med mozerella

En sunn, energirik og mettende frokost/lunsj! 😀

Ingredienser:

hvilket som helst type brød du ønsker,

1/2 stor avokado

1 mozerella pakke

5 cherry tomater

1 håndfull med ruccola mix

1/2 lime

litt olivenolje og balsamico hvis ønsket

voila 🙂